Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 77 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Materiálno vs duchovno Publikoval(a): Alda | Úvahy » Bůh, víra

Ten závěr se Ti opravdu povedl."Pár kilometrů"je Polsko kde žije cirka 40 miliónů lidí a dovolím si tvrdit, že z nich tak 95% věří v Krista.To však ale neznamená, že jsou tito všichni bez chyb, a jistě i většina těchto lidí to o sobě tvrdit nebude.Desatero je jasné jako facka, nic víc, nic míň

15.04.2020 21:18:37 | Jeněcovevzduchukrásnéhoreagovat

Vzpomínky na Afriku Publikoval(a): Alda | Reportáže » Cestování

Škoda, že k článku nejsou fotky, které by byly zcela jistě velmi zajímavé. Ale i tak supr článek, evidentně psán inteligentním člověkem, který má úctu k jiným lidem, než jsme my. :-)

28.08.2019 20:06:07 | cestovatel91reagovat

Vzpomínky na Afriku Publikoval(a): Alda | Reportáže » Cestování

Přijde mi zavádějicí házet do jednoho pytle keňské domorodce s vypočítavými ekonomickými uprchlíky ze severu Afriky. Jinak zajímavé postřehy z Vaší cesty.

27.04.2019 13:25:41 | lonewolfreagovat

Materiálno vs duchovno Publikoval(a): Alda | Úvahy » Bůh, víra

Opravdu je život o jídle, sexu a práci?... Není v něm nic duchovního?

Pokud jsou v jídle psychedelika, sex dokonán dle tantrických ideálů a práce je také postupné chápání a uchopení zpracovaných vědomostí a kolekce dalších. Pak je v této materiální trojici hybný základ pro duchovní obnovu. To není vyloženě návod pro každého, ale ukazuje to na jeden fakt, že pokud je žák připraven, učitel se vždy najde.

09.12.2018 13:15:07 | dead-headreagovat

O krásném českém slovu "GENDER" Publikoval(a): Alda | Úvahy » Ze života

Moc se mi nelíbí tvůj způsob diskuze, je v něm dost hrocení a failů, např "někdo rozhodne později, zda je muž, žena, kříženec nebo třeba pes???", nebo to přirovnání k nacismu.
Slovo gender se tu neocitlo ze dne na den. Sám v textu píšeš, že problematika genderu se rozvíjí už od 50. let. Jak se prolamovala tabu, začaly se uvolňovat striktní společenské normy, jací mají být muži/ženy a jaké jsou jejich role, jaká má být jejich sexualita. Slovo gender tak vyhovovalo mnohem víc, protože zahrnuje širší pohled na člověka (a na tom se snad shodneme, že člověk je víc, než jen biologie). Já v tom žádnou totalitu ani fatalitu nevidím.
Jestliže existuje jakkoliv velká skupina, která se díky nějkým pochybným společenským kategoriím a předsudkům cítí diskriminovaná, pak mi přece nemůže vadit vyjít té skupině vstříc. Sexualita je osobní věc a nerozumím, proč by mi mělo vadit, že někdo se necítí být ani ženou ani mužem. Proč by mi mělo vadit, že se děti budou učit oteřenosti a toleranci? Že se budou učit, že i ony mohou být, čím chtějí, a nemusí splňovat nějaké předem dané konecpty?
Ten argument o adpopci dítěte je hrozné klišé.

28.10.2018 17:50:25 | tall&curlyreagovat

O krásném českém slovu "GENDER" Publikoval(a): Alda | Úvahy » Ze života

"Já nevím. Vám přijde normální, že na světe existují ještě jiná pohlaví než muž a žena? Že se třeba naše děti ve školkách a školách budou učit, že pohlaví není předem dané, ale že se někdo rozhodne později, zda je muž, žena, kříženec nebo třeba pes??? "

Pokusím se odpovědět nepříliš intelektuálsky. Kdybych měl děti, kdyby ty děti chodily do školy, kdyby tam byla učebnice, kde je třeba deset pohlaví, nebo genderů, asi by mě to zmátlo. Zejména podle typu obrázku. No ale má mě tohle kdyby strašit?
Tuším, že domácímu násilí podléhá snad až 10 procent žen. To číslo jistě nevím, ale není tam kdyby. Jde s tím něco udělat?
Je možné, že instanbulská úmluva na tom změní asi tolik. Jako pařížská úmluva změní na tom, že lidi, přestanou jezdit auty a topit doma hnědým uhlím...

Jak to celé trochu vnímám: jako to, že si někteří křesťané snaží držet moc, co se týče rozhodování v tom, co je dobré a co špatné.
Někdy se mi to nelíbí. Na druhé straně říkám: není jasné, jestli jiná instituce má v tomto ohledu lepší pohled na věc. Ale je to z mého pohledu celé takové fiktivní.

možná, že jsem se k tomu vůbec neměl vyjadřovat, nebo se vyjádřit lépe...

28.10.2018 14:15:17 | ewonreagovat

O krásném českém slovu "GENDER" Publikoval(a): Alda | Úvahy » Ze života

upřímně je dost těžké pochopit jakou ideologickou hru tu kdo rozjíždí...
A čeho se vlastně týká.

např.
https://blisty.cz/art/93192-o-krestanstvi-a-biologismu.html

nečetl jsem to celé.

28.10.2018 14:06:26 | ewonreagovat

O krásném českém slovu "GENDER" Publikoval(a): Alda | Úvahy » Ze života

Lidově řečeno, "lidi už hovno ví, co jsou zač". :-)

A já myslel, že zastaralá nemoderní slova (a hodnoty) jako "rodina, vlast, tradice" jsou už zakázaný...teď letí nové sofistikované termíny jako gender, single, komfort...:-))Promiň mi ironii a zrovna v den, kdy slavíme tradici 100 let republiky, která už neexistuje! :-))

28.10.2018 11:53:16 | Lighterreagovat

O krásném českém slovu "GENDER" Publikoval(a): Alda | Úvahy » Ze života

PRESNE TAK

27.10.2018 21:45:24 | reagovat

O krásném českém slovu "GENDER" Publikoval(a): Alda | Úvahy » Ze života

Pokud je to článek kamaráda, bylo by dobré dát odkaz na článek originální. Jinak je dobré překontrolovat citované zdroje - tady neviditelný pes, ze kterého je přebíráno, že GREVIO je skupina 10 žen. Link z původního článku nefunguje a já dohledala, že členů má 15 včetně dvou mužů (https://www.coe.int/en/web/istanbul-convention/members2). Je to použito zavádějícím způsobem.

Pokud jde o téma, já jsem liberál, ať si každý je tím, čím chce být. Nevím, proč by mi to mělo vadit.
Ty kecy o biologické realitě, která je jediná pravá a nejpravdivější asi ani nebudu komentovat.

25.10.2018 19:53:50 | tall&curlyreagovat

O krásném českém slovu "GENDER" Publikoval(a): Alda | Úvahy » Ze života

Zajímavá úvaha. Aktuální, i když o tom mnoho lidí neví, co se nového děje. Taky to slovo gender nemám rád. A jeho "implementace" je příkladem, jak nedemokraticky(nebo přímo ideově totalitně?) tzv.demokracie může fungovat. Někdo "chytřejší a mocnější" už dávno za nás rozhodl, že tato ideologie je správná a my nemáme žádné právo o tom demokraticky ani diskutovat, natož přemýšlet a mít vlastní názor. Nedej bože jiný a mít odvahu protestovat, to by jsme byli za...slušně řečeno zpátečníky a zaostalce. Ironicky řečeno Ať žije pokrok! :-)

25.10.2018 17:12:28 | Lighterreagovat

Materiálno vs duchovno Publikoval(a): Alda | Úvahy » Bůh, víra

Kto žije podľa Božich prikázaní,
sebe ani iným život nepokazí.

09.06.2018 13:22:02 | annavreagovat

Materiálno vs duchovno Publikoval(a): Alda | Úvahy » Bůh, víra

Myslím, že to není o odmítání materialismu. Jen o tom, že to možná není všechno. Něco vymyslet, vytvořit, vyřešit problém chce podle mě nejen práci, ale také víru v to, že to vůbec jde a má smysl.

Kostely a katedrály jsou jistě pěkným materiálním výsledkem, ale oni je nestavěli kvůli tomu, aby mohli ukázat, jak jsou schopni pracovat, a pak se sebou kochat. Jistě, použili u toho veškerý tehdejší "rozum", však to jsou nádherné a složité stavby. Ale stavěli je proto, že chtěli ukázat někam výš.

03.06.2018 23:45:30 | Elkoreagovat

Materiálno vs duchovno Publikoval(a): Alda | Úvahy » Bůh, víra

Na materialismu je nejlepší to, že k čemukoliv materiálnímu vede těžká práce. Něco vymyslet, vytvořit, vyřešit problém, chce práci.

Když lidstvo zanevře na materialismus, civilizace se rozpadne. Hodně štěstí s výrobou jedné jediné psací tužky bez hrdinů materialismu. I ty kostely a katedrály vytvořili pracovití lidé, protože milovali materiální výsledky a rozum, který k nim vede, ne protože jim to šeptal do uší bůh, nebo protože měli víru.

03.06.2018 22:00:22 | Fíkreagovat

Hledání důvodů existence Boha Publikoval(a): Alda | Úvahy » Filozofické

Je příjemné, že se zabýváte takovým tématem, a že známe dokonce T. Akvínského, který, jen pro doplnění, převzal tyto důkazy od Aristotela. Pokud by Vás tato problematika zajímala trochu více do hloubky, doporučuji knihy a přednášky Jiřího Fuchse. Téma Vaší úvahy je mi hodně blízké, jen mám z toho takový pocit nedotaženosti. Plujete po povrchu a toto je jedna z nejdůležitějších otázek, kterou si může člověk položit a zaslouží si, dle mého soudu, daleko důslednější kritické zamyšlení. „Nadhození" tématu kvituji, nicméně zpracování a dokazování by zasloužilo daleko větší pozornost.

13.04.2018 14:07:08 | reagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí