Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 98 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Had z ráje se toulal a cestou dělal zlo Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Filozofické

Tip za bohatost jazyka, ale příběh? Asi mi nic moc nedal...

08.10.2012 18:14:40 | Marcoreagovat

Je ne-jednoduché být křesťanem Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ostatní

Přečetla jsem několik Tvých úvah a dospěla jsem k názoru, že jsi určitě zajímavý člověk. :) Teď něco k této úvaze... Hlásím se ke křesťanství a každou neděli chodím do kostela. Nejsem z těch, kteří tam chodí jen proto, že se to "musí". Z toho, co jsi napsal, jsem pochopila, že si křesťany představuješ jako lidi, kteří dělají vše tak, jak jim kněz "přikáže". Ve farnosti máme dva kněze, jednomu je 28 a druhému 50, jsou to skvělí lidé. Na mších mám nejradši kázání. Nespočívá v tom, že by říkali "Bůh vás potrestá, pokud nebudete dělat to, co vám tu říkám"... Jsou to jakési úvahy nad Písmem svatým. Zamýšlím se nad tím stejně tak jako nad Tvou úvahou. :) "Kdyby se dělala křesťanská theologie na způsob seminářů v kostele, kde by se farníci aktivně zapojovali, myslím že pro 21. století naprosto skvělá věc(...)", s tím plně souhlasím. Jak píšeš, člověk by si měl vzít z každého náboženství něco. Důležité je žít dobrý život, nedá se říct, které náboženství "má pravdu". Bůh je všude, jen ho každý nazývá a vnímá jinak. Momentálně jsem ve stadiu, kdy se ještě poznávám, ale Boha vnímám každý den. Přeji Ti hodně štěstí v životě!

08.07.2010 10:07:00 | K.k.k.Kajluškareagovat

Excentrické básnění z centra bytí Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ostatní

Smutné?

06.04.2010 22:57:00 | ludmilreagovat

Milovat není totéž co být milován Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ze života

Možná by to chtělo více vysvětlit, co je to ta pravá láska, která nás zajímá zajisté více, nežli ostatně nám už dobře známá pseudo-láska.

06.04.2010 22:44:00 | ludmilreagovat

Pirátství a moderní zločinnosti Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ostatní

Zloděj je ten, který si bere něco, co patří někomu jinému. U skrytých věcí ale není nepodmíněnou nutností, aby patřily někomu jinému. Takže nemusí být zloděj ten, kdo zkoumá - nebo řekněme bere - věci skryté.

06.04.2010 22:36:00 | ludmilreagovat

Sexualita, Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Láska

Já bych to označil za jednu z nejlepších básní, co jsem kdy o lásce a sexu četl.

01.04.2010 23:07:00 | ludmilreagovat

Smysl lidské svobody Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ostatní

"k může si hmota dělat co chce"
Je to těžký. Kvantovku jsem nikdy nepochopil a to co se snažím nasunout do filozofie je uvažování mechaniky plus pocit "v životě toho jde změnit jen málo".

Z hlediska svobodné vůle člověka skončíme u mozku- a v něm se taky nikdo nevyzná :-). V naší řeči: chová se jako makroobjekt (mechanika), nebo jako mikroobjekt (atom)?

Z hlediska svobodné vůle hmoty skončíme v té kvantovce a vůbec v náhledu na realitu. Protože kvantovka popisuje stav částice vlnovou funkcí. Jaký je stav světa právě teď? Musíme provést měření, ovlivnit vlnovou funkci a získat informaci. Vlnová funkce se pak dále vyvíjí- ale je to věc bez zásahu tj. bez pozorování.
Problém je asi v názornosti: zatímco poletující kuličky v 3D prostoru si každý nějak představí. (i když neví, jak přesně a kdy se srazí). Těžko si ale jeden elektron, navíc ve speciálních zjednodušených podmínkách, představí jako funkci více proměnných.
Když si začneme říkat výskyt elektronu je pravděpodobnost, kde se vyskytuje, tak jde mechanický názor pryč. Stala se ta a ta událost? stala se s takovou pravděpodobností a s jinou pravděpodobností se to stalo jinak. Do důsledků jsem to s 99,9999..% napsal a s tou zbytkovou pravděpodobností nenapsal. :-)

25.11.2009 19:50:00 | ewonreagovat

Mechanicko-biologický počítač Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ostatní

no, vůbec ti nerozumím a je to proto, že nevěřím. Ač se občas snažíš být popisný, nejde to.

Moje koncepce je, že lidi nevědí, ale strašně často si myslí, že vědí. Dále moje víra je,že existují zákony- materiální- ale ne zcela poznané vědou. Už to je dost silné tvrzení.
Otázky typu Bůh, láska, svoboda mě sice zajímají, ale nemyslím si, že bych na ně kdy nalezl odpověď- ano nebrání mi to se tu a tam vyjádřit, něco žertem prohodit- to je ale všechno.
Vezměme Boha- první nápad: lidský výmysl, ale strašně silný výmysl a tedy těžko nad ním mávnout rukou. Druhý nápad: Stvořitel- zkrátka stvořitel vesmíru- je nám lidem něco takového poznatelné? Nerozumíme tomu čeho jsme součástí, prakticky nerozumím ani sám sobě, můžu tedy rozumět něčemu co je mimo tento vesmír? (opět se držím toho,že pravdidla jsou daná a tudíž do nich ani tvůrce nezasahuje- když do nich nezasahuje, tak ho nemá smysl ani řešit) Možnost tvůrce tedy apriori nevylučuju, ale vlastně není nic, co bych o něm mohl říct.
Pokud budu tvrdit, že tvůrce zasahuje (například prostřednictvím Bible) tak mi to přijde jako neprůkazné- a opět nevím, co by z toho mělo plynout za závěr pro mě.

Snad to bylo alespoň trochu srozumitelné. :-)

18.11.2009 00:33:00 | ewonreagovat

Smysl lidské svobody Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ostatní

celý jsem to nějak nepochopil :-). možná si to ještě jednou přečtu, nicméně je to téma, který mě taky bere, i když asi úplně jinak.
Můj postoj vycházející z toho, co jsem napsal dříve, je asi tento: svoboda je značně neurčitý pojem- neexistuje. Myslím, že celkově se tomu říká fatalismus. Když vezmu svůj materiální přístup:hmota se předpověditelně, tzn. nemůže si dělat, co chce, není svobodná. Jelikož celý vesmír považuji za hmotu s pravidly: platí to i na člověka (tady se asi těžko shodnem).
Nicméně je tu problém s tím , že každý pociťuje "svobodnou vůli" podle mě je to iluze- to co máme je moc činit rozhodnutí, ta ale nejsou svobodná, jsou motivována vůlí a tu už si nevybíráme, zkrátka děláme co chceme, ale nemůžem chtít co chceme.
Nicméně i kdybych byl vedle s tím fatalismem, tak druhá verze je jakýsi stupeň náhodnosti (pohybu hmoty), výběru možností- ten ale s jistou dávkou víry :-) je jenom statistika- nepředpokládám vyšší účel.
Toto pojetí je značně bez morálky, lépe řečeno s morálkou naprosto nesouvisí. Jaký vliv má fatalismus nebo náhodnost na život lidí naprosto nevím. Ze zkušenosti bych řekl, že se každý chová podle sebe. Nevím, jestli to je v rozporu s mou teorií- zkrátka každý se chová podle zákonů přírody a nemůže na tom nic změnit.
Problém celé věci je patrně v nevědomosti: nevím přesně jak se chovají částice- řekněme atomy, přenést jejich domělé vlastnosti na lidi- tj počet atomů cca 10 na 25. je trošku problém- potom ale jakýkoli výrok o tak velkém počtu částic je trošku problém.

23.10.2009 03:19:00 | ewonreagovat

Co Bůh nechtěl, udělala ona? Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ze života

přelouskat ten úvod bylo strašidelný...ale konec je jako super - ten popis takového racionálního zmatku mezi jí,Bohem a tebou - mě docela oslovil. Tak doufám, že tu svou odpověď najdeš.

01.10.2009 16:26:00 | dead-headreagovat

Usnout je nelehké, Publikoval(a): A.N.D.Y. | Básně » Láska

Celkem pěkné. Snad jen - je nutné pořád veršovat? Zkus napsat něco volným neveršovaným způsobem. ;) A pozor na pravopisné chyby...

25.12.2008 00:16:00 | Mademoiselle Dreareagovat

Koncept nesmrtelného jedince Publikoval(a): A.N.D.Y. | Úvahy » Ze života

já bych si jen dovolil trochu poopravit... Problém Armagedonu - tedy konce po křesťansku, který je popsán v knize Zjevení Janovo - tedy v Apokalypse, se dá vyjádřit i jinak.
Zjevení Janovo není jediná apokalyptická kniha křesťanství a judaismu - existuje jich mnohem víc, akorát tato jediná se dostala do biblického kánonu a tak je známá.

Většina současných teologů (a především katolíků) vnímá celé zjevení Janovo jako určitou alegorii jednak na útlak a pronásledování první církve a jednak jako určitou předpověď zámiku římské kultury. Celá kniha se hemží narážkami na římské symboly moci, opakují se římská magická znamení, apod, apod.

Transformovat Zjevení Janovo jako křesťanský popis konce dějin je velice troufalé a bohužel mimo mísu. Ono se o nic podobného nesnaží. Pouze podává pro tehdejší čtenáře srozumitelným způsobem svědectví o naději na konci, kdy bude smrt poražena, šelma zatracena a nastane ráj.
Ovšem faktografie je v tom pramálo. Pouze fundamentální odnože křesťansví se snaží text chápat a aplikovat na fyzikální zákony. Což je ovšem na stejné úrovni jako jejich snaha dokázat, že Bůh začal svět formovat v roce 5689 př. nl. v 10 hodin dopoledne.

Kromě toho, každá fyzikální teorie dosud známá prorokuje konec. Ať už zánikem slunce, smršťováním vesmíru či jinak. Každá současná etická a filozofická teorie předpokládá konec z důvodu buď atomové války či jiného sebedestruktivního mechanismu, co je na tom divného, že totéž očekává i náboženství...

19.12.2008 12:32:00 | Daniel S.reagovat

Usnout je nelehké, Publikoval(a): A.N.D.Y. | Básně » Láska

...při čtení,husí kůže..Tvá báseň krásná za to může...

09.12.2008 06:38:00 | Quigleikareagovat

Neexistující vzpomínka Publikoval(a): A.N.D.Y. | Básně » Ostatní

...byl,stačí,že někoho napadl :-)

31.07.2008 14:42:00 | WAYWARDreagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí