Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 198 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Výročí Karla Kryla Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Zákony platí pro každého. Bohužel politik si myslí, že má všechny práva, ale žádné povinnosti. Vlastně nemá žádnou zodpovědnost (morální mu nic neříká a v zákoně je to vypuštěno úplně), ale právě proto, aby za něco a někoho zodpovídal, byl zvolen. Systém moci byl mocnými pokřiven úmyslně natolik, že je už vše "postavené na hlavu", neboli naopak. Demo(n)kracie slouží pouze těm u moci, tak je nastavena. Bohužel i "na míru koupenými" zákony. Vliv má pár mocných a bohatých, často v pozadí tahá za nitky. Volby se kupují za peníze, za výši investic do kampaně. Jako každá plutokracie. "Demokratické hodnoty" jsou jen lákadlo na hlupáky.

12.02.2024 11:11:02 | Lighterreagovat

Výročí Karla Kryla Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Ale nejdřív pro výstrahu potrestat.

11.02.2024 16:31:58 | Lighterreagovat

Výročí Karla Kryla Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Každý systém zkazí ti nejlepší lidé. Až se dostanou k moci a slabošsky podlehnou svádění všech možností, které jim moc dává...A ty nejhorší jsou nejlákavější. A "příležitost dělá zloděje", protože podlehne.

10.02.2024 15:03:39 | Lighterreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Neubráním se pocitu, že Češi postrádají sebedůvěru. Tehdy i teď hledáme svolení od nějakého velikána. Jako pejsci čekající na rozkaz či volno. Ale velikánům taky někdy dojdou síly. Tak jsme jak loďka zmítaná ve vlnách mezi velmocemi. Přijmeme ideologii, leccos v ČR upravíme a pak zase pomalý odklon k druhému. Tak pomalý, že si ani neuvědomíme, že už jsme zase jednou nohou v Rusku. Nikomu to vadit nebude, vzniknou výhody a politici se naučí nová slovíčka.

31.01.2024 11:01:19 | Narraganreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Ono je asi těžké zobecňovat... Já osobně byl u moře před 30 lety. (ale pravda moře jinak viděl např. před 6 a bylo moc studené). Auto přímo nemám. Supermarkety mě moc nebaví, ale uznávám, že plné jsou.
Jsou dvě různé věci: duševní stav a materiální stav a ještě navíc pro velkou skupinu lidí. Tuším, že třeba Masaryk psal 18. století bylo o... (snad racionalismu?) ale jde mi o to, že měl nějaký náhled, vysvětlení pro danou dobu. Dnes už tohle asi nikdo neříká. O čem bylo 20. století? O čem je toto?
A vůbec jsme do velké míry určeni vlastní minulostí? Nebo nás určuje především naše přítomnost? Jak pojmenujeme polistopadový režim, bude mít jedno jméno nebo víc? A přijde vůbec za mého života revoluce, která ho smete, nebo to bude jenom vývoj kamsi?
(tohle asi stále není myšlení, ale asociace určitě)

04.11.2023 03:10:20 | ewonreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Přesně tak. Než lidé časem a zkušenostmi dostanou rozum, aby poměry stabilizovali, nastoupí další mladší, kteří dělají stejné chyby znovu, přesně podle současné nové lepší ideologie...Generační problém plodí dokola nestabilitu. Politický systém tak tvoří lidská blbost, protože ta je stále stabílní, věčná. :-))

03.11.2023 11:01:17 | Lighterreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

řeknu to stručně: jsem línej myslet. :-)

02.11.2023 01:37:55 | ewonreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Jde jenom o prostou pohodlnost, mít snadný a jednoduchý život. Užívat si života naplno, je dnešní konzumní heslo. Nemuset myslet na složité problémy kolem. Ani na svoje. Něco tak obyčejného, až je to sen, protože takový život nebyl v žádné době a žádném režimu. Starat se jen o svoji krásnou blahobytnou zahrádku. A svinstvo a odpad a dluhy a všechno špatné házet přes plot na obecní skládku. To už není naše! Ať se o to postará někdo jiný PNJ= problém někoho jiného. Politiků, ekonomů, úředníků a dalších poskoků společnosti, které si platíme. Nebo dokonce volíme. Jenže tito poskokové nakonec namísto lidí si dají kompetenci rozhodovat. O tom, o tom a pak už o všem. Nakonec si změní ten zákon a ten zákon, který pomalounku a potichu omezí další práva občanů, kteří se musí pořídit. Jakémukoliv rozhodnutí vládnoucích, jinak jsou kriminalizováni. Byrokratizace moci je konec svobody občanů. Pohodlní občané plodí totalitu. ps: Ted mám pocit, že píši stejně jako disidenti za "totáče". :-) Ale dnešek se svojí "konsolidací (ekonomicko-kapitalistickou)" příliš už neliší od "normalizace (politicky-socialistické)". Jen jiný newspeak vládnoucích. Asi je to otázka času (třicet-čtyřicet let?) než se každý režim, systém pomalu pokazí tak, že se stane vlastním opakem. A je nutná reforma od základu. Brzy budeme zase volat "svobodu, svobodu". Ale už nevím svobodu čeho a koho...:-)) Ale vlastně o tom jsi ve svém článku psal.

01.11.2023 11:16:40 | Lighterreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

https://www.liter.cz/satiraepigram-historicke-873015-cist

31.10.2023 13:00:01 | Lighterreagovat

Hokynáři proti moralistům Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

tak jisté je, že rozhodl, i v r. 38, tak v r. 48, v zájmu životů...v obou případech by došlo k masakru. Nicméně ani tak nejde p ty dvě konkrétní chvíle, jako spíš o období před nimi...tam bych čekal víc aktivity...i když v jeho prospěch v případě bolševické revoluce mluví jeho věk a zdraví

30.09.2023 15:06:04 | reagovat

Hokynáři proti moralistům Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

pro mě osobně byl Beneš především intelektuálský slaboch, který v kontextu událostí vždy čekal na pobídky. Nezvládl rozhodnutí ani v jedné klíčové roli svého života, a že jich bylo, a vždy udělal to špatné. Narozdíl od Havla, který byl programově zrádce a svině, si Beneš alespoň dělal starosti...

30.09.2023 13:56:27 | reagovat

Václavák Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

...až příliš to připomíná Orwellův román 1984...

17.09.2023 11:27:45 | Martenreagovat

O pravici, levici a nekonaném koncertu Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Líbí se mi že tady autor rozebírá překonanost pravolevého spektra a popisuje autorito-liberální spektrum které je již už od poloviny minulého století implementováno v tzv. politickém kompasu u nějž se právě v této době (tedy v posledních cca 15 letech) opět mluví jako o překonaném systému a volá se po podrobějších identifikačních metodách. Omlouvám se, ale nazvat ODS nebo dokonce TOP 09 levicovou stranou je pro mne satira hodna naprostého popukání. Vaše definice levice jako státu důvěřující, establishment ochraňující síly a pravice jako hrdinů odboje proti zločinnému státu úplně ignoruje sociálně-ekonomickou rovinu na kterou se tato definice běžně vztahuje. Tedy levice má ráda vyšší daně a vyšší dávky, pravice naopak. Z tohoto pohledu tedy ODS opravdu není levicovou, to že nyní k jejich zvyšování může být nucena souhrou okolností jí doleva opravdu neposouvá, zvláště při zvážení toho jak se u toho cuká.
ODS, která je takový pěkný příklad, je česká variace anglosaského neokonzervatismu. Její vrcholní politici, zvláště pak ti bývalí z 90. let, mají stále mokré sny z madam Thatcherové.Toto je umisťuje do pravého horního kvadrantu, ergo silný národní stát, slabé daně, slabé dávky. Nazvat ANO konzervativní stranou je jaksi vlastně freudovské, neboť chrání poctivou českou tradici zvolit si do vedení ty největší gaunery. Přesto je ovšem můžeme umístít někam ke středu odkud se odchylují co chvíli na obě strany podle toho jak vycházejí průzkumy. Do prava můžeme také hodit TOPku, která ovšem docela upřímně nikoho nezajímá se svými výsledky. Ze silných stran dále zmiňme STAN, sedící také někde u středu jako ideově nevyhraněná strana. Piráti mají (inherentně zděděné ze svojí organizace) leckdy schizofrenní episody, oscilují tedy mezi levým a pravým dolním kvadrantem, neboť se stále považují za mírné anarchisty, tu nalevo chcou vyšší daně z nemovitostí a obecní byty a tu vpravo zase chtějí ulehčit podnikání a deregulovat internet.
Vaše, nic než anekdotické blábolení o vstupenkách na operu jako referendu o ukrajině je již vzhledem k výše uvedené argumentaci irrelevantní.

08.09.2023 22:36:47 | Ovalešreagovat

O pravici, levici a nekonaném koncertu Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

je moc vtipné, jak se tradiční dělení poslední dobou převrátilo...pravolevá orientace neznamená v době liberálně-konzervativní vůbec nic...
faktický detail: Meda Pospíšil není předseda TOPíč 0,009, tou je MPA Maki Pekari, Meda je jen kulturní náměstek magistrátu.

08.09.2023 18:23:21 | reagovat

Odpracoval si to Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

nebýt jednoho, nebyl by druhý...a jedno, jakým směrem koukáš... nemám rád ani jednoho

01.09.2023 18:25:33 | reagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí