Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 159 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Výročí Karla Kryla Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Trest by měl být jen za prokázané trestné činy či přestupky. Trestat za politická rozhodnutí by přineslo víc škody než užitku, společenská nákladnost takového trestání by byla velmi vysoká, neboť by vedla k velkému konfliktu mezi jednotlivými tábory. Navíc chyb by se zcela jistě dopustila i nastupující/nová politická elita, což by byla voda na mlýn nejrůznějším demagogům, kteří by slíbili, že jen s nimi bude skvěle a demokracii by v tomto zájmu zcela odstranili.

11.02.2024 19:00:13 | Racekreagovat

Výročí Karla Kryla Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za komentář.... Je to možné, politik je jenom člověk. Tedy může mít vlastnosti dobré či špatné. Může chybovat nebo i "zhřešit". Právě proto musíme mít možnost jej vyměnit.

10.02.2024 15:19:11 | Racekreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za komentář... Je to tak. Naše sebevědomí, a to jak českého lidu, tak i jeho politických elit, je velmi nízké, což se projevuje nejen neschopností soužití s jinými etniky (neustálý pocit vlastního ohrožení),
ale i aktivistickým a přehnaně nadšeným přikláněním se k politickým ideologiím. Nízké sebevědomí je dáno dlouhodobou nezkušeností s vlastním státem. S tím je spojeno i neumětelství v oblasti zahraniční politiky a neschopnost samostatně jednat. Historické příčiny má i naše vadné vnímání politiky. Politiku na jedné straně velmi odsuzujeme (viz známé české "politika je svinstvo"),
na druhé straně paradoxně věříme, že politika je spásonosná (viz velká důvěra v Babišův banální slogan "Bude líp"). Podíváme-li se do historie, málokde
se komunismu věřilo tolik jako u nás. Po roce 1989 jsme zase velmi důsledně uvěřili ve volnou ruku trhu. Hutněji to předvádíme dnes.
Neprve best, pak worst in covid. Nejprve nadšená podpora Ukrajiny s bizarními zákazy všeho ruského, což se ale v brzkém budoucnu změní
v o to větší odpor vůči všemu ukrajinskému.

01.02.2024 17:02:35 | Racekreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Ono v popisu společenských dějů je nutné zobecnění, jinak se příčin nedobereme. A skutečně úspěch totalit dvacátého století byl zpočátku založen na tom, že lidem daly určitou míru materiální jistoty. Ostatně popisuje to i Orwell ve Farmě zvířat.

Zcela jistě jsme určováni minulostí, a to jak v individuálních životech, tak v pohybu a podobě politických systémů. Život člověka je determinován životem jeho rodičů, prarodičů, strýců, tet. Stejně tak politické zřízení se odvíjí od minulosti. Huntington například prokazuje, že pokud nějaká země zavádí demokracii na druhý pokus, je tento druhý pokus zpravidla úspěšný. Naopak pokus první často ztroskotá. Nazývá se to "path dependency", tedy závislost na dosavadní cestě.

Politické režimy se někam pohybují. Dnes do jisté míry kopírujeme vývoj prvorepublikový, kdy v důsledku mezinárodní situace se ve třicátých letech rovněž do jisté míry omezovala svoboda projevu, byl například přijat zákon na ochranu republiky apod.

Režim 1989 - 2019 se dle mého názoru v budoucnu bude hodnotit jako relativně fungující demokracie, byť s mnoha vadami na kráse, ale to je přirozené.

To, že se skutečně pohne směrem k autokracii, je vzhledem k moderním dějinám, kdy se střídaly demokratické a antidemokratické vlny, do jisté míry logický proces. Musíme si pouze přát, aby stávající antidemokratická vlna nezašla přiliš daleko.

04.11.2023 18:38:38 | Racekreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za komentář. Ano, zatím jsme ukolébáni plnými supermarkety, tím, že můžeme na pěknou dovolenou k moři, jezdíme v autech. Až o tyto materiální statky přijdeme, začne nás zajímat, proč jsme se o svobodu nechali připravit. Jak řekl klasik (M. Horníček nebo J. Werich) "kilo vepřového je milejší než rota spisovatelů".

02.11.2023 19:17:43 | Racekreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za komentář. Interval, ve kterých politický režim směřuje ke změnám, je dvacet až třicet let, neboť se zapomíná na stinné stránky nebo naopak výhody systému minulého. Zapomínají vládnoucí i ovládaní. Generace politiků, která se aktuálně dostává k moci, buď minulý systém už v dospělosti nezažila anebo naopak zažila, ale z jeho výhodnějších stránek (viz např. A. Babiš nebo současný prezident).Z tohoto důvodu ztrácí legitimitu současná demokracie, jejíž největším bonusem v 90. letech byla pluralita a svoboda projevu. Dnes se naopak tyto hodnoty považují za nebezpečné, neboť si myslíme/je nám říkáno, že nám nepřinášejí výhody, ale rizika. Až zjistíme, že rizika a nevýhody nám naopak přinášejí regulace (tak jak jsme na to přišly na konci 80. let),
kyvadlo se znovu obrátí.

02.11.2023 19:17:02 | Racekreagovat

Za totáče Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za čtení a odkaz. Problém však, že ty mocipány, co utahují šrouby, si sami na vedoucí místa dosazujeme. Sami nastolujeme mentalitu vedoucí k omezování svobody. Podléhají jí i soudci. Proč? Jde o lenost, povrchnost, strach z vlastní odpovědnosti?

31.10.2023 17:15:46 | Racekreagovat

Hokynáři proti moralistům Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za komentář. Co se týče Havla, zde si netroufám říci, zda svými postoji něco programově sledoval. Nevyvracím, že možná máte pravdu, ale sám nevím. Alespoň však na rozdíl od současné hlavy státu Havel byl politický člověk a měl nějaký politický názor. Ten dnešní prezident ani mnozí další lidé současné politiky nemají názor žádný.
I zde chápu Vaše stanovisko, já osobně bych však na Beneše tak přísný nebyl. Vybíral mezi více zly a byl v morálně velmi nejednoznačných situacích. Těžko soudit zpětně a těžko říci, zda, v případě obrany v r. 1938, bychom jej i v tomto případě nevinili z toho, že se rozhodl špatně.

30.09.2023 14:56:00 | Racekreagovat

Václavák Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky. Přesně tak. I v daném románu mocní účelově tvrdili, že Oceánie je ve válce s Eastasií, aby vzápětí vše změnili s tím, že se válčí s Eurasií. A to jenom proto, aby obyvatele drželi ve strachu a v područí.

17.09.2023 11:51:47 | Racekreagovat

O pravici, levici a nekonaném koncertu Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za podrobný komentář. Nicméně oč je delší, o to víc ignoruje, co je v mém článku řečeno. A sice, že není projevem pravicového myšlení diktovat lidem, který názor je správný, omezovat svobodu projevu a prosazovat věci, které jsou zjevně netradiční a progresivistické, jako např. manželství pro všechny, kolektivní vina apod.

09.09.2023 08:56:09 | Racekreagovat

O pravici, levici a nekonaném koncertu Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za komentář. Spíš je to dělení zamaskované, což je nejen zmatené, ale i nebezpečné. Kdysi se říkalo o straně zelených, že jsou jako melouni, tedy navenek zelení, uvnitř rudí. Dnes jsou levicovost, resp. vědecko marxistický přístup ke světu zakryty pirátstvím nebo duhovými barvami menšinových komunit.

08.09.2023 22:16:42 | Racekreagovat

Odpracoval si to Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Brněnský politolog Lubomír Kopeček napsal o třech polistopadových prezidentech knihu s westernovým názvem "Hodný, zlý a ošklivý?" (s tím otazníkem na konci). Pod těmi přívlastky v daném pořadí míní Havla, Klause a Zemana. O Pavlovi tam není, kniha vyšla před jeho zvolením. Novinář M. Korecký pak přinesl možná ještě výstižnější zhodnocení, tedy, že první tři prezidenti jsou muži Listopadu 89, zatímco Pavel (případně Babiš) jsou mužové před Listopadem 89 ... Což je, jak říkám v úvaze, naše smutná vizitka.

01.09.2023 18:45:22 | Racekreagovat

Odpracoval si to Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Tak ti komunističtí poslanci ve Federálním shromáždění, kteří Havla zvolili za prezidenta, podle mne moc nevěděli, která bije. Hlasovali tak, jak jim ti momentálně mocní řekli ...Ano, ať to je jak chce, Havel měl svoji filozofii a pohled na svět, byť třeba jeho prosazování nepolitické politiky je v mnohém mylné. Měl však jasný a stabilní názor, což se o současném prezidentu ani mnohých ostatních politicích vč. premiéra a expremiéra říci nedá.

01.09.2023 18:05:18 | Racekreagovat

Odpracoval si to Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Díky za čtení a komentář. Nevím, zda komunisty Havel vědomě kryl. Ale pokud ano, zřejmě i proto, že si uvědomoval, že nějaké radikální trestání komunistů by mu u veřejnosti neprošlo a ani po něm nebyla vůle. Nutné si uvědomit, že KSČ s nezměněnou značkou (názvem) skončila v prvních svobodných volbách v r. 1990 na druhém (!) místě a získala cca 13 % hlasů, což je něco mezi půl milionem až milionem voličů. Co by dnes za 13 % mnohé strany daly ...

01.09.2023 17:27:30 | Racekreagovat

Kdo je tady antisystémový? Publikoval(a): Racek | Úvahy » Politické

Ano, daný konflikt zasahuje do soukromí lidí, neboť do soukromí zasahuje i současná politika. Tím, že nám politikové vstoupili do bytů a dokonce ložnic tím, že nám začali říkat, kdy můžeme do práce, do hospody, jakým autem můžeme jezdit nebo co si můžeme nebo nemůžeme myslet, tím, že přestali spravovat věci veřejné, ale chtějí spravovat věci soukromé, zaseli hluboký předěl i mezi rodinné příslušníky, přátele, kolegy v práci atd. Nejlépe se jim totiž hodí osamělý jedinec. Toho lze nejlépe ovládat, neboť takový člověk ztratí své zázemí jak materiální, tak i duševní.

05.08.2023 10:11:07 | Racekreagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí