Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 23 záznamů. Zobrazuji 1-15.

Hráli jsme rouškovanou… Publikoval(a): kvaj | Úvahy » Ze života

Ta youtube videa, která jsem přiložil jsou korektně ocitována a čtenář může dojít k původním pramenům. Ne ledajaké video lze použít. Bez důkazů je těžko komentovat zdali nějaká autorita nesprávně odhadla závažnost onemocnění. Já tvrdím, že COVID je závažný a své tvrzení jsem ocitoval.

06.06.2020 23:59:14 | Fíkreagovat

Hráli jsme rouškovanou… Publikoval(a): kvaj | Úvahy » Ze života

Já nic od nikoho nezkopíroval. Citace neni kopírování. Tím spíš, když se přizná. Já přinesl důkazy a znalost, autor nepřinesl vůbec nic.

06.06.2020 19:23:16 | Fíkreagovat

Hráli jsme rouškovanou… Publikoval(a): kvaj | Úvahy » Ze života

To jsou strašný kecy. Nový koronavirus vážný je, stačí se podívat na nějaké lékařské studie. Pro ty, kteří nemají na akademické studie čas uvedu [1]. To by ale autor musel být schopný uvést byť jeden jediný zdroj.

Důvody, proč je COVID-19 vážný problém:
1) Je to ruská ruleta. I ten nejzdravější může skončit na ventilátoru.
2) Úmrtí není zdaleka jediný problém. Zásadní a dosud neprozkoumaný problém jsou následky zotavených [2]. Kdo projde ventilátorem, už se nevrátí jako stejný člověk. Ti co mají úplně mírné příznaky mohou mít třeba ztrátu chuti a čichu. Ta se lidem třeba měsíc nevrátí [5] a být bez ní je horor [6].
3) Je to nová nemoc. Spekulace: pokud se za rok, nebo za deset ukáže, že 90% nakažených si vytvořila nějakou rakovinu v návaznosti na covid, tak se nebudu divit.
4) Ekonomie předchozích pandemií ukázala, že ti kdo zavedli opatření se měli ve výsledku lépe [3].

Tak tady to máte. Hezky se zdroji. To že někdo neměl nikoho s COVID-19 v rodině, neznamená, že COVID-19 neexistuje.

[1] https://www.youtube.com/watch?v=Q0A0LyMru3I
[2] https://www.youtube.com/watch?v=8_AKe07J7tE
[3] https://www.npr.org/2020/04/06/828345390/pandemic-onomics-lessons-from-the-spanish-flu
[5] https://www.wsj.com/articles/coronavirus-patients-lose-senses-of-taste-smelland-havent-gotten-them-back-11591007522
[6] https://news.ycombinator.com/item?id=23385505

06.06.2020 00:16:45 | Fíkreagovat

Materiálno vs duchovno Publikoval(a): Alda | Úvahy » Bůh, víra

Na materialismu je nejlepší to, že k čemukoliv materiálnímu vede těžká práce. Něco vymyslet, vytvořit, vyřešit problém, chce práci.

Když lidstvo zanevře na materialismus, civilizace se rozpadne. Hodně štěstí s výrobou jedné jediné psací tužky bez hrdinů materialismu. I ty kostely a katedrály vytvořili pracovití lidé, protože milovali materiální výsledky a rozum, který k nim vede, ne protože jim to šeptal do uší bůh, nebo protože měli víru.

03.06.2018 22:00:22 | Fíkreagovat

Co znamená být vzdělaný Publikoval(a): Fík | Úvahy » Filozofické

Příklad jednoho selhání nemění nic na tom o čem píši. Historky a osobní zkušenosti obecně nebývají dobré argumenty. To je přesně to sahání na chobot, které nezachycuje skutečnost světa.

25.05.2018 23:13:32 | Fíkreagovat

Co znamená být vzdělaný Publikoval(a): Fík | Úvahy » Filozofické

Ne každý kdo získal vysokoškolský diplom, získal také vysokoškolské vzdělání.

25.05.2018 23:11:29 | Fíkreagovat

Za dobrotu na žebrotu Publikoval(a): Jeněcovevzduchukrásného | Úvahy » Ze života

Tento příspěvek mě naštval hned na několika rovinách. Jsem Rom, vysokoškolák, s technicko/matematickým vzděláním a mohu autora ujistit, že moje geny jsou sakra v pořádku!

Obsah příspěvku jako takový by možná jako rasistický vnímán být nemusel, ale anotace rozhodně ano. Ale to je za mě úplně ok. Mě nevadí, že jsou někteří lidé rasističtí. Daleko víc mě ubíjí absence logiky.

A přesně logiku tento příspěvek nemá. Žádnou. Autor totiž nepochopil rozdíl mezi korelací a příčinou. Je to totiž opačně. Ti lidé jsou na tom mizerně a chovají se mizerně, protože žijí v ghetu. Ne naopak.

Jak se mají přistěhovalci naučit zvyklostem země, do které se přistěhovali, když budou žít jen mezi svými? Proč je sestěhovávání "lidské" ba dokonce "nejlidštější"? Autor by nás možná mohl obohatit svými myšlenkami, kdyby přidal vysvětlení ke svým tvrzením a ne jen deklaroval tvrzení.

Vím, že můj komentář je poněkud prudký, ale tento příspěvek si nic jiného než prudkost a jasný nesouhlas nezaslouží. Na druhou stranu nabízím diskusi. Jsem ochotný změnit svůj názor. Jsem ochotný autorovi příspěvku dát ve všem za pravdu. Když své postoje vysvětlí a přesvědčí mě.

04.05.2018 23:10:44 | Fíkreagovat

Vyspělost Publikoval(a): HonzaMar | Úvahy » Filozofické

Vyspělost společnosti se posuzuje například podle life expectancy (střední délka života) a jiných ekonometrických údajů (cena BigMac v McDonalds třeba :). Nic jako "mentální vyspělost" neznám.

06.04.2018 23:51:51 | Fíkreagovat

Můj poslední den na tomto světě. Publikoval(a): Philosophic Theory | Úvahy » Smutné

1) statistika není k ničemu
2) "máš mě milovat takovou jaká jsem" je blbost. Člověk na sobě má vždy pracovat a ne se zablokovat, nadále se nerozvíjet a tvrdit, že "takový prostě je".

Celkově to na mě působí skoro tak, že se chováš jako nepořádný člověk, který nesnese jakoukoliv kritiku a má nerealistická očekávání od vztahu. To, že to na mě takto působí, neznamená, že si to o tobě myslím.

Partner by měl uznat, že student ve svém studijním režimu má poněkud jiné starosti, než udržování pořádku. Studoval partner? Protože pokud ne, pak se nedivím, že tvou situaci nechápe a postrádá jakýsi "nadhled" vzdělaného člověka.

19.01.2018 22:14:30 | Fíkreagovat

Oprava a otázka. Publikoval(a): Poeta ze světa | Úvahy » Politické

Jsem jeden z mladých lidí, co ovládají angličtinu lépe, než češtinu. Ona ta čeština mi toho totiž moc nenabízí a proto podřadná zcela objektivně je. Všechen významný výzkum, včetně toho českého, je dokumentován v angličtině. Veškerá významená díla, ať už je to kniha, film či seriál jsou primárně k dispozici v angličtině. Pokud hledám návod, jak správně udělat řízek, tak lepší návod najdu v angličtině než v češtině. Pokud si chci koupit telefon, kvalitní recenze a popis produktu najdu spíše v angličtině, než v češtině. Česky psaný internet je pouhou levnou kopií toho anglicky psaného. A to ani nemluvím o tom, že čeština neumí být genderově neutrální a podstrádá některou úplně banální slovní zásobu, jako rozlišení posion / venom. Úplně stejný argument umím podat i o Ruštině a Čínštině, i když uznávám, že spousta patentů je dnes psaná Čínsky.

15.01.2018 15:53:14 | Fíkreagovat

Kam spěje Česká republika? Publikoval(a): Poeta ze světa | Úvahy » Politické

Ah, takže přiznáváte, že jde o tzv. trolling? Tedy cílem je vyvolat reakce a zpomalit jakýkoliv smysluplný diskurz?

15.01.2018 15:34:54 | Fíkreagovat

Kam spěje Česká republika? Publikoval(a): Poeta ze světa | Úvahy » Politické

Autor nevysvětluje, proč by se ČR měla stavět na vlastní nohy, jak by to měla udělat a co z toho získá. Jedna věc je zmínit, že existují nějaké strukturální ekonomické problémy, druhá věc je definovat, což autor nedělá. Přirovnat Merkelovou k Hitlerovi je sice hezké, ale jak konkrétně jsou si ti dva podobní už autor nezmiňuje. Taková argumentace je přeci k ničemu.

Lidé se stejným názorem jako autor mu s radostí přitakají, lidé s jiným názorem z článku nic nezískají. Co je cílem autora? Vzájemně se poplácávat na rameni s lidmy se stejným názorem?

14.01.2018 14:54:22 | Fíkreagovat

Bůh jako fenomén Publikoval(a): ewon | Úvahy » Bůh, víra

1, Určitý řád - kdyby řád nebyl, tak by přeci nic neexistovalo. Ale právě protože měla evoluce spoustu času a mohla se řídit pouze přírodními zákony, zařídila se tak, aby vše fungovalo.

Příklad - evoluce oka: náhodnou mutací získal malý organismus světlocitlivost. Nemohl vidět, ale mohl cítit, zdali je ve stínu či na světle. Díky tomu mohl organismus snadno utéct predátorům.

Potomci takového organismu mohli mít více takových světlocitlivých buněk, které dohromady mohli tvořit primitivní oko. Moc toho nevidělo, ale nabídlo lepší rozlišení stínů. Pár miliard let navíc a máme tu člověka, který takových buňěm má mnoho a vidí perfektně. A k tomu oku má i orgán, který mu umožňuje analyzovat co vlastně vidí - mozek. Člověk si prostě musí umět představit ty malé mezikrůčky. A proti existenci Boha tyto úvahy vůbec nejdou! Evoluci klidně do chodu mohl (nemusel) dát Bůh! Naopak by to od něj bylo mnohem chytejší, než vlastnoručně všechny organismy vytvářet. A taky zábavnější! Kdo by nechtěl pozorovat, co se mu na planetce Zemi začne hemžit?

2, Krásu - jasně, že nám přijde krásné prostředí, ve kterém jsme se narodili a vidíme ho denně kolem sebe.

21.12.2017 17:44:18 | Fíkreagovat

Bůh jako fenomén Publikoval(a): ewon | Úvahy » Bůh, víra

"Můžeme zkoumat jen to, s čím můžeme experimentovat."
- toto rozhodně není pravda. Matematikové mnohokrát přišli s odvětvím, které se o hodně později ukázalo jako velmi užitečné v přírodních vědách. Lze tady objevovat jakási univerzální pravidla, podle kterých se chová náš vesmír. Zároveň jsou to pravidla, která dost možná fungují ve všech vesmírech, protože matematika nemá základ v našem vesmíru. Viz velmi známý článek: "The Unreasonable Effectiveness of Mathematics in the Natural Sciences"

Já trvdím, že každý reprezentovatelný vesmír existuje, protože existovat může. Uvažujeme o tom, zdali šachové hry někdo stvořil? Pokud vemu v potaz jednu z šachových her (je jedno kterou), není možné tvrdit, že ji stvořili dva hráči, kteří ji hráli. Hráči si pouze vybrali tahy tak, že si zvolili diskutovanou hru, ale hra existovala už dávno před nimi. Pokud má malý počet tahů, je možné že ji hrálo i spoustu jiných hráčů před nimi. Můžeme kdykoliv pozorovat figurky, jak prožívají onu hru. Ale i když figurky sklidíme zpět do krabice, hra existuje a figurky také.

Pozn.: to že šachová hra je deterministická a vesmír není, je jedno. Jednoduše přidejte do šachových pravidel nějaká nedeterministická. Množinu všech her to však nezmění (pokud nezměníme pravidla příliš drasticky).

21.12.2017 17:34:56 | Fíkreagovat

Hypoteční logika ČNB Publikoval(a): jajv | Úvahy » Politické

Raději agresivní národní banku, než finanční krizi horší, než musí být. Není otázkou, zdali se další finanční krize dočkáme, ale kdy. Levné hypotéky pro lidi, kteří je sotva splatí při malém úroku, je život na úkor celé naší spoečné ekonomiky a to je špatně. Pro úplnnost: já žádný byt nezdědil, nezdědím a jsem z chudšího prostředí.

13.12.2017 22:18:05 | Fíkreagovat

Stránky: 1 [2]
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí