Komentáře přijaté

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 35 záznamů. Zobrazuji 1-15.

... konec Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Láska

Z této básně přímo srší emoce. Je krásná T.

11.03.2018 22:20:17 | AngelLia31reagovat

Pavučina na srdci Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Smutné

Pořád lepší, než mít pavučinu někde jinde. :-)

29.03.2015 13:44:17 | reagovat

Pavučina na srdci Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Smutné

Pěkně napsáno.!

29.12.2013 00:26:20 | Rogerreagovat

Náboženství je opiem lidstva Publikoval(a): veverka.danca.007 | Úvahy » Bůh, víra

Je to docela zajímavý text. Poměrně jednoduše v několika větách jsi přešla vývoj lidského duchovna od počátku po současnost, čímž se nabízí otázka, jestli se něco zajímavého nepřeskočilo. Nicméně ve výsledku se shoduješ, že duchovno má každý člověk v sobě. Pak kritizuješ zajímavý psychologický proces přenosu, kdy jednotlivec nahrazuje svoji identitu za dav a tím davem je v případě této úvahy náboženská skupina (koneckonců to můžou být skupiny bankéřů z Wall street, politické partaje, vyznavači životního ale i hudebního stylu apod. - to jsem se snažil shrnout zde http://www.liter.cz/uvahy-zivot-279784-cist).
Závěr úvahy je opatrně podaný a vyznívá smířlivě až rezignovaně (zatím?). Nicméně náboženství prezentované lidmi (např. denominací v církvi) je v podstatě nějaká "klubová scéna" (většinou s dost blbými otvíracími hodinami) a z členství v klubu plynou nějaké výhody - kdo je v klubu - má výhody, kdo není v klubu - má smůlu. Myslím, že větší magii v tom už asi nenajdeme. Pak je subjektivní rovina: člověk a dogma a tady bývá kámen sporu, protože každej jsme nějakej a právě tyhle projevy jsou předmětem kritiky tvého textu a vzhledem k tomu, že se to pokoušeli rozlousknout jiní střelci (Freud, Jung, Nietzche...) a nepodařilo se jim to. A tenhle "boj" bude pořád pokračovat, jako pokračoval tehdy, když se společnost oprostila od myšlenky, že vše kolem nás je nějaký duch, který řídí lidský život, a nahradila to za panteon bohů na jednom konkrétním místě, stejně tak když se panteon bohů nahradil jedním bohem a stejně tak, kdy byl ten jeden bůh nahrazen člověkem. Asi tak.

20.09.2013 16:46:34 | dead-headreagovat

Náboženství je opiem lidstva Publikoval(a): veverka.danca.007 | Úvahy » Bůh, víra

Docela mne zaujalo, že na to kolik ti je let, tak je tvůj příspěvek prostoupen Marxovým výrokem, s nímž nejen souhlasíš, ale hrdě se hlásíš i ke svému ateismu. V podstatě by se dalo říci, že jsi typickou Češkou. Češi jsou totiž prý zdánlivě nejateističtějším národem na zeměkouli. Slůvko zdánlivě se mi do mé předchozí věty nezatoulalo omylem, nýbrž zcela záměrně. My Češi, kteří světu a přiznejme si, že více než než světu, spíše sami sobě s oblibou tvrdíme, že máme zlaté ručičky a že v každém z nás je kus muzikanta se navíc máme za ateisty. Jenže ve skutečnosti si sami sobě lžeme. Na tvrzení o zlatých českých ručičkách možná něco kdysi i bylo, ale ty naše dnešní ručičky nám jdou pěkně dozadu, netvrdím, že všem, ale velké spoustě z nás určitě. Důkazem mého tvrzení budiž vzrůstající import dělnických profesí z východního směru a tomu odpovídající nárůst nezaměstnanosti. S muzikálností jsme na tom podobně, protože když jsem byl před pár dny s mým synem poprvé ve škole a děti byly vyzvány, aby předvedli to či ono, tak se o překot hlásily. Jakmile však došlo na zpěv, nastalo ticho a nejen že vzhůru nevylétla ani jedna ruka, ale mezi vyparáděnými rodiči to zašumělo, přičemž jsem z útržků šumu zaregistroval následující: já té naší holce nezpívám, protože to sama neumím, já zase nemám sluch atd. Naštěstí situaci zachránil Jáchym, který se nabídl, že když už to tedy musí být, tak že zkusí hymnu. Což bylo i přes nespornou slavnost prvního školního dne s rozpaky zamítnuto, zpěv tedy byl zrušen. Ale abych se konečně dostal k tomu našemu typicky českému ateismu. Češi ateisté nejsou. Jen to o sobě tvrdí, protože se tomuto tvrzení učili po několik generací a otevřeně si přiznejme, že komunistická ideová propaganda se do našich mozků a bohužel i srdcí vsákla mnohem hlouběji, než si myslíme. Ostatně tvé argumenty a také použitá terminologie je toho jasným důkazem. Ne, nevyčítám nic tobě! Vyčítám učitelům, vyčítám nám rodičům, vyčítám všem, kteří si nejsou schopni sami sobě přiznat, že to čím jsme si jako národ prošli, bylo zlo a se zlem už je potřeba jednou provždy skoncovat. Už nesmíme opakovat ty naučené fráze pořád dál a dál. Už je na čase začít přemýšlet a hledat vlastní cesty. Ještě se vrátím k podstatě tvé úvahy. Lidé víru potřebují, je přirozenou součástí jejich života, protože člověk je bytost myslící, sociální a především cítící. Ani komunisté s tímhle faktem nic nezmohli. Zrušily se křtiny? Kdepak, jen nahradily vítáním občánků. Lidé se potřebují nějak vyrovnat se ztrátou bližního, potřebují nalézt odpovědi na otázky na které je i naše supermoderní technika a věda krátká. Věříme všichni, bez výjimek, někdo v Ježíše, jiný v Mohameda a někdo v Higgsův boson. Lidé si svou spirituální potřebu nesou v sobě už od samého počátku civilizace, můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co proti tomu můžeme dělat.

20.09.2013 09:16:29 | Luky-33reagovat

Jako ptáček v kleci... Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Smutné

jeden bod dám, ale rýmy jsou dost jednoduché, na druhou stranu rytmus tam máš.

19.09.2013 08:38:02 | Robin Marnollireagovat

On a Ona Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Láska

ona mu ubližovala - ona se do něj zamilovala
on ji po tváři hladil - on jí srdce zranil

hergot, tak jak to bylo? :D

15.09.2013 23:50:59 | Nikotinreagovat

" Optimistická " pohádka Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Láska

Tak..popisek nelhal..typická vypisovačka, ale pokud chceš aby se tvá dílečka lépe četla..tak nějaké tipy..dlouhé věty..strašně nahušťěný text mě odrazoval už jen při pohledu na ni. Zkus trošku změnit řádkování, (zkus si pomoct tím, jak bys to říkala, kde bys dělala pauzy atd) nemusíš to dělat, jen trošku tipů..v básničce je dost otázek..to je docela OK..ale představ si že to někdo recituje..mno..nečetlo b se to zrovna dobře .) a nakonec..doufám, že bude líp ;)

17.07.2011 08:33:00 | Lady Carmila- Políbená mlhou..reagovat

Odpuštění.... Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Láska

neodpustit není hřích
z duší jak černá kočka
slzy až změní se v smích
možná se hlapec dočká.

někdy tobolí hodně dlouho.Držím palce.

15.07.2011 00:29:00 | Barcireagovat

Mami, vrať se! Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Smutné

hm moc smutné

15.07.2011 00:22:00 | Barcireagovat

Odpusť a buď přítel.... Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Ostatní

Forma kulhá, myšlenka postrádá originalitu, rýmy... Chjo, já bych tak rád, kdybych nemusel kritizovat, ale lidičky neděláte mi to snadné...

14.02.2011 21:44:00 | Trystan ap Tallwchreagovat

Chybí jí.... Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Smutné

Líbí se mi, ale poslední verš mi tam absolutně nesedí. Vyzní to celkem hulvátně. Ale jinak velice pěkné

09.02.2011 11:06:00 | nývltreagovat

Rozcestí... Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Ostatní

But více akční agentko,co tak křídla...

09.02.2011 07:01:00 | Dangerreagovat

Myslím na.... Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Láska

Pěkné...

08.02.2011 17:59:00 | CULIKATÁreagovat

Myslím na.... Publikoval(a): veverka.danca.007 | Básně » Láska

Na to říkají ostatní nezapomínej, ale dej přednost svému srdci...

08.02.2011 16:43:00 | labuťreagovat

Stránky: 1 [2] [3]
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí